Beweegprogramma Cardiovasculair
Corpus Vitae heeft een beweegprogramma voor mensen met cardiovasculair risico of lijden. Dit programma wordt samen met u opgesteld en afgestemd op uw situatie en niveau.
Beweegprogramma Cardiovasculair
Corpus Vitae heeft een beweegprogramma voor mensen met cardiovasculair risico of lijden. Dit programma wordt samen met u opgesteld en afgestemd op uw situatie en niveau.
Dit beweegprogramma is bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Indien u bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk, een verhoogd cholesterol of overgewicht heeft of u beweegt weinig en u rookt wellicht nog of er is een combinatie van deze factoren dan is er een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. In dat geval is dit beweegprogramma iets voor u.
Ook patiënten met een coronaire aandoening, zoals Angina Pectoris, of na PCI (percutane coronaire interventie: dotteren en/of plaatsen van een stent ), na CABG (bypass) of na een hartinfarct kunnen meedoen aan dit beweegprogramma. Voorwaarde is wel dat zij eerst hebben deelgenomen aan een hartrevalidatieprogramma, poliklinisch in een ziekenhuis
Het doel van het beweegprogramma is u te leren dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen om zo uw gezondheid te verbeteren. U doorloopt het programma samen met een gespecialiseerde fysiotherapeut van Corpus Vitae. U leert verantwoord bewegen, zodat u daarna zelfstandig uw conditie, kracht ed., op peil kan houden of verder op te bouwen.
Trainingsprogramma:
Samen met de fysiotherapeut bepaalt u de opbouw van uw beweegprogramma. Daarbij wordt erop gelet dat u niet te zwaar wordt belast en niet uw grenzen overschrijdt. De opbouw is ook afhankelijk van wat u aan het eind van het programma wilt bereiken. U bespreekt regelmatig uw individuele vorderingen met uw fysiotherapeut. Bij Corpus Vitae gebeurt op individueel basis of in kleine groepen van maximaal 4-6 personen. Dit om optimale begeleiding te kunnen geven. Er wordt ook informatie gegeven over bewegen en gezondheid. Deelnemers vinden het vaak prettig om onderling ervaringen uit te wisselen en elkaar te steunen en te motiveren.
Symptomen kunnen bestaan uit:
Inhoud van het beweegprogramma
Het programma omvat de volgende elementen. Het gaat hier echter wel om de voorlopige inhoud. Hierin kunnen nog kleine wijzigingen optreden.
Intakegesprek
Er wordt gekeken hoe actief u bent en of u voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Er worden een aantal vragenlijsten en testen gedaan om het beweegprogramma op uw persoonlijke situatie in te stellen, waarbij ook rekening gehouden wordt met eventuele beperkingen en klachten.
Duur van het programma
De eerste 3 maanden traint u twee maal per week; de 4e maand traint u één maal per week en gaat u daarnaast zelf een beweegactiviteit oppakken.
Doelen en effecten
Vijf evaluatiemomenten
Wanneer u binnen de doelgroep valt wordt u door huisarts, praktijkondersteuner of specialist verwezen naar ons om deel te nemen aan dit beweegprogramma.